Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
 


Contact Information
This Is Your Church Video
Audio Programs
Bookstore
Solia - The Herald
Solia Calendar Almanac
Cemetery
Summer Camps
Scholarships
Copyright
Subscribe
SEARCH
Make a Donation Today!
News Feed

| |

Bookmark and Share
ARFORA Annual Congress: June 26-28, 2020 (ONLINE)...Camp Vatra 2020 CANCELLED [Follow the Camp Vatra Facebook page (https://www.facebook.com/CampVatra/) for Special Events & Updates...

Friday, May 17, 2024  

Către: Ziarul România Liberă, Transilvania - online

Clarificări din Partea Episcopiei Ortodoxe Române din America

 Detroit, Michigan, SUA – Din încredinţarea IPS Sale, I.P.S. Arhiepiscop Nathaniel Popp, vă aducem la cunoştinţă că Episcopia Ortodoxă Română din America (O.C.A.)  deplânge lipsa de răspundere cu care articolul intitulat “Schizma ortodocşilor români din SUA…”, publicat in ediţia on line a ziarului Romania Liberă, Transilvania, in 26 Noiembrie, 2009, prezintă situaţia dintre cele doua episcopii ortodoxe româneşti de pe continentul Nord American. Fundalul istoric al acestei prezentări este distorsionat.  Fără a intra în detalii, vă comunicăm că respingem evaluarea autorului care afirmă că începutul rupturii dintre Episcopia Ortodoxă Română din America şi Biserica-mamă ar fi început prin alegerea Episcopului Valerian Trifa. Cauzele reale ale acestei despărţiri s-au creat, mai de grabă, prin reţinerea primului său Episcop, P.S. Policarp Moruşca în România, pensionarea şi înlocuirea sa împotriva voinţei sale. Aceasta a dovedit că Biserica era la acea vreme controlată de un guvern ateu. Desigur, chestiunea a fost politică şi, de aceea, termenul “schismă” (din titlu) nu este doar nepotrivit, ci chiar ofensiv, mai cu seamă în contextual de azi al dialogului frăţesc dintre cele două eparhii.

În goana condeiului, autorul acestui articol, Dl. Claudiu Padurean, face şi alte confuzii grave intre cele două episcopii, plasându-le în locaţii geografice inverse. Spre a îndrepta orice neînţelegere, subliniem faptul că scaunul Episcopei Ortodoxe Române din America se află in orasul Detroit, iar sediul ei administrativ, cunoscut după numele proprietăţii de la “Vatra Romanească,” este situat în oraşul Jackson, Michigan. Menţionăm totodată că reşedinţa Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada se află în oraşul Chicago, Illinois. Continuând seria erorilor, articolul dezinformează pe cititor, anunţând că o decizie de reunire a acestor episcopii într-o singură mitropolie “ar putea fi luata chiar in saptămânile viitoare.” Ştirea este neîntemeiată. Întrucăt astfel de hotărâri nu pot fi luate decât de către Congresul celor două Episcopii, dorim să clarificăm, în special pentru liniştea credincioşilor noştri, că Episcopia nu are cunoştinţă despre vreo astfel de hotărâre imediată. Dialogul celor două dioceze este o chestiune de tămăduire româno-americană pe care orice dezinformare poate să-l complice.  Spre a evita astfel de speculaţii diletante în chestiuni bisericeşti, rugăm pe reprezentanţii  ziarului dvs. ca, în viitor, să verifice informaţiile direct de la sursă (www. roea.org)

Întrucât prin publicarea acestui articol ziarul România Liberă dezinformează de asemenea pe cititori că Episcopia Ortodoxă Română din America ar fi “condusă de I.P.S. Irineu,” dorim să vă informăm că Arhiepiscopul acestei istorice episcopii, este Înalt Prea Sfinţia Sa, I.P.S. Dr. Nathaniel Popp, care a fost sfinţit întru Episcop încă din anul 1980, devenind arhipăstorul Eparhiei, în anul 1984. Prea Sfinţitul Părinte Irineu este Episcop-vicar al eparhiei noastre. Vă mulţumim pentru publicarea acestor importante clarificări, menite să corecteze orice percepţie greşită a imaginii celor două eparhii din America şi a dialogului dintre acestea.

P.C. Pr. Dr. Remus Grama
Consilier Rela
ţii Externe 
11/30/2009Schisma ortodocsilor romani din SUA, aproape de final

Claudiu Padurean
România liberă
Joi, 26 Noiembrie 2009

Reprezentantii celor doua structuri bisericesti ale romanilor ortodocsi din Statele Unite ale Americii sunt pe cale sa puna capat schismei care a dezbinat aceasta comunitate de la instaurarea regimului comunist.

Cele doua dieceze ale romanilor ortodocsi din SUA, cei mai multi emigrati din Transilvania, ar urma sa fie reunite intr-o mitropolie comuna. Decizia reunirii comunitatilor ortodocsilor romani din SUA sub aceeasi jurisdictie ar putea fi luata chiar in saptamanile urmatoare.

Propunerea stabilirii unei Mitropolii Ortodoxe Romane pentru America de Nord s-a nascut in cadrul comisiei de dialog formata din reprezentantii Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din SUA si Canada, cu sediul in Michigan, de sub jurisdictia Patriarhiei Ortodoxe din Bucuresti, si din reprezentantii Episcopatului Roman Ortodox de la Vatra, Illinois, de sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Americane. Reprezentantii Arhiepiscopiei, care s-au intrunit chiar in aceste zile, au analizat si au fost de acord cu propunerea finala a Episcopatului Roman Ortodox de la Vatra. Un document oficial ar urma sa fie adoptat in reuniunea

comisiei de dialog, care se va intruni peste cateva saptamani. Apoi, urmeaza ca Sfantul Sinod sa valideze formarea Mitropoliei nord-americane, care, dupa mai mult de o jumatate de deceniu, ii va reuni pe romanii ortodocsi de peste Ocean. Deja o serie de voci din Sfantul Sinod al BOR si-au exprimat acordul pentru aceasta solutie.

Cele doua dieceze ii pastoresc pe urmasii romanilor stabiliti peste Ocean. Prima parohie ortodoxa romaneasca din America de Nord dateaza din anul 1902 si a fost infiintata pentru emigrantii transilvaneni din fosta monarhie austro-ungara. Primul protopopiat romanesc dateaza din anul 1912 si cuprindea 16 parohii, care tineau de o episcopie ortodoxa ruseasca a Americii de Nord. In anul 1922, romanii americani au cerut formarea unei episcopii ortodoxe proprii. Sfantul Sinod a aprobat formarea unei episcopii misionare, iar primul episcop, Policarp Morusca, cumnatul viitorului mitropolit Nicolae Balan de la Sibiu, a fost instalat in anul 1935. In anul 1939, PS Policarp a revenit in Romania, de unde nu a mai putut pleca niciodata, din cauza celui de-al doilea razboi mondial si, apoi, ca urmare a instaurarii comunismului. In locul sau, in anul 1950, BOR l-a trimis drept episcop pe Andrei Moldovan.

Clericii din SUA l-au refuzat pe acesta si l-au ales drept episcop-vicar pe Valerian Trifa. Astfel a inceput schisma ortodocsilor romani din SUA. Valerian Trifa a fost consacrat episcop de catre un sobor de ierarhi ucraineni si si-a afiliat Episcopia Mitropoliei Ortodoxe Ruse din SUA, condusa de clerici taristi, emigrati ca urmare a persecutiilor lui Lenin. In replica, Patriarhia Ortodoxa Romana a infiintat o noua episcopie, cu sediul in Michigan. Ulterior, Mitropolia Ortodoxa Rusa din SUA a devenit Biserica Ortodoxa Americana, dar Episcopia de la Vatra si-a pastrat identitatea etnica. Tot ca o replica, BOR a ridicat episcopia americana la rangul de arhiepiscopie. Dupa decenii de tensiuni, caderea comunismului a adus inceperea de tratative intre romanii din SUA. Acum, reprezentantii Arhiepiscopiei din Michigan, condusa de IPS Nicolae, si cei ai Episcopiei de la Vatra, condusa de IPS Irineu, par sa fi ajuns la un acord.

http://www.romanialibera.ro/a171048/schisma-ortodocsilor-romani-din-sua-aproape-de-final.html 
 Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Top